Hongersnood in Jemen terwijl we in het westen met z’n allen elke dag veel te veel voedsel zomaar in de vuilbak gooien. Om nog maar te zwijgen van de armoede in België die wordt doodgezwegen. Toenemende terreur. Klimaatopwarming. U zou voor minder geloven dat de wereld om zeep is.
"In de samenleving van
vandaag zijn er immers
heel wat rechten die
onze identiteit en
levenskwaliteit
waarborgen.”
Maar u heeft het mis – en gelukkig maar. In de samenleving van vandaag zijn er immers heel wat rechten die onze identiteit en levenskwaliteit waarborgen. Denk maar aan de 3 machten: de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Die zorgen ervoor dat ons goede leven zo goed mogelijk beschermd blijft.
Als u in de auto zit, wil u toch ook dat andere bestuurders de ‘voorrang van rechts’-regel kennen? Dat dit in de praktijk (meestal) ook zo is, heeft u te danken aan de wetgevende macht. Of als u een parkeerboete in de bus krijgt, maar u helemaal niet in de buurt van de overtreding bent geweest. Dan wil u toch de kans krijgen om uzelf hiervoor te verdedigen? Dat noemen we de rechterlijke macht. En dankzij de scheiding der machten kan ik als uitvoerende macht bijvoorbeeld niet beslissen welke rechter beslist over het lot van mijn kinderen als die een verkeersovertreding hebben gemaakt.
Doe daar nog een goede sociale zekerheid en een breed zorg- en welzijnsbeleid bij, en we hebben het perfecte klimaat om onszelf te kunnen blijven én te ontplooien. Nu is het onze taak om solidair te worden en samen te werken, met respect voor iedereen. En we zijn aardig op weg. Denk maar aan homohuwelijken. Aan vluchtelingen die zich kunnen integreren in de samenleving. Aan succesvolle goededoelacties zoals Kom op tegen Kanker. Of recenter: aan de jonge klimaatstrijders van de afgelopen tijd.

We maken ons allemaal zorgen over de toekomst. Dat deden onze voorouders ook, en toch overwonnen zij crisis na crisis. Ik ben ervan overtuigd dat wij dat ook kunnen. Als we allemaal samen de strijd aanbinden tegen klimaatopwarming, armoede, oorlog en terreur kunnen we niet verliezen. En dan gaat de wereld voor onze kinderen en kleinkinderen vast niet om zeep. Dat is wat ik ervan begrijp en waarvoor ik vecht.

Doen

Wat ik voor u gedaan heb
de afgelopen 4,5 jaar.

Leiden

Hoe mijn leiderschap voor
u het verschil maakt.
‘Vake is een optimist, ook op het vlak van tijd. Hij plant soms zestien dingen in een uur.’
Over Koen
Geens.
Talks
Moed, inspiratie en scherpte
voor een straffe toekomst.
Vergeet alles wat u dacht te weten over politieke lezingen. ‘Geens Talks’ is geen saai debat, maar wél een entertainende (en gratis!) avond die doet denken en dromen. Minister Koen Geens geeft zijn visie over morgen, geeft hoop en schetst perspectief. Hij geeft o.a. 10 tips om gerust door het leven te gaan. Maar ook inzichten over menselijke angsten én verlangens. En hij geeft aan waarom de wereld absoluut niet om zeep is. Kortom: een inspirerend avondje uit voor jong en ouder. Een absolute must see voor iedereen die (niet) van politiek houdt.